Pururea o pururea cerească, Floarea stelelor o va păzi, Pe pământ Sindicatul păzească, Rolul muncii în fiecare zi.[1]
Aceste cuvinte și principii răsună în imnul Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova, pe care în realitate organizația nu prea le urmează.
Salariul cadrelor didactice crește de la independență cu viteza bănuțului, profesorii fiind hrăniți doar cu speranța că în următorul an vor fi răsplătiți mai bine pentru munca pe care o exercită sârguincios decenii la rând, în instituții de învățământ iarna încălzite cu sobe, respirând fumul și aerul rece învechit, cu greu educând generații de cetățeni.
Federația sindicatelor este instituția care în mod normal ar trebui să apere drepturile și necesitățile solicitate de către cadrele didactice, iar una din obligațiuni este de a participa împreună cu muncitorii la întruniri de tip mitinguri, demonstrații, acțiuni colective și chiar greve. Nu și în cazul sindicatelor din Republica Moldova – când în luna august 2018 un grup de învățători au scris o petiție către Ministerul Educației Culturii și Cercetării solicitând un șir de revendicări, printre care majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% și cu 100% pentru personalul auxiliar, Sindicatele au tăcut. Atunci profesorilor li s-au alăturat doar unele instituții media și câțiva reprezentanți ai societății civile.
Ce au făcut sindicatele atunci? I-au chemat la cabinet pe câțiva profesori revoltați,[2] pentru a-i convinge să se calmeze și să renunțe la proteste. Mergând la discuția cu sindicatele, profesorii credeau că au fost invitați în calitate de grup de muncitori care au înaintat o petiție cu solicitarea majorării salariilor. Se așteptau că li se va spune că nu sunt bani sau că este un proces îndelungat cu negocieri dificile etc. Însă totul a fost total diferit. Profesorii au încercat să convingă sindicatele, care știu legislația și regulile unor tratative cu autoritățile publice centrale, că ar putea să se folosească de mesajul profesorilor, dacă tot nu le reușește să facă acest lucru. Dar, ”apărătorii drepturilor muncitorilor” s-au arătat deranjați și supărați de mediatizarea exagerată a înaintării petiției. Administrația sindicatelor a luat la rost membrii grupului de la Pedagogi Solidari, de parcă ar fi la un interogatoriu, încercând să-i convingă că pedagogii contestatari n-ar importanți, iar prin acțiunile lor nu ar face decât să se auto-promoveze.
Citește articolul în întregime pe PlatZForma.md
Comentarii recente