Gura închisă a moldoveanului

De mic copil îmi aduc aminte de așa vorbe precum ”nu te băga în politică”, ”mai bine taci”, ”ei știu mai bine” etc. Dacă ești moldovean și citești asta, cu siguranță că ești familiarizat cu aceste sfaturi de pregătire pentru a păși în lumea matură. Noi am fost și suntem în continuare încurajați și educați să nu spunem liber ceea ce gândim despre corectitudinea acțiunilor întreprinse de diverși funcționari publici cum ar fi primarul sau director de colhoz. Atitudinea critică nu este pentru simplii muritori, iar dacă provii dintr-o familie modestă atunci cuvântul tău nu trebuie spus.

Ok, dragii mei, tăcerea celor care ne-au învățat să luăm căcatul în dinți și să nu scoatem vorbe revoltătoare, te-a ajutat cu ceva? Exact, cu nici o pulă nu te-a ajutat această tăcere. Nu trăiești mai bine. Nu ești alături de copii, pentru că ai fost nevoit să pleci la muncă peste hotare. Mamele sau tații voștri, la fel nu sunt alături unul de altul pentru că a trebuit să-și îmbrace și învețe odrasla, iar pentru asta e nevoie de bani, pe care în Moldova nu ai unde-i face. Nu călătorești, iar dacă unii din voi reușesc să meargă în vacanță la mare, atunci asta e la Zatoka. Unii reușesc să meargă în Bulgaria all-inclusive, dar tot din banii trimiși de mămica sau tăticu. Atât generația precedentă cât și cea actuală i-a învățat pe politicieni să ne aibă de fiecare dată când li se trezește pofta. Fix asta o vor face și cu copiii și nepoții voștri, pentru că ei (politicienii) la rândul lor și-au învățat urmașii să manifeste comportament de băgători.

Prinții și prințesele crescuți din banii furați de la cetățenii de rând credeți că vor fi altfel? Nu, ei vor scuipa din Porche drept în fața ta la o intersecție, în timp ce tu stai și aștepți maxi-taxi în stradă cu papucii de glod. Atunci vei coborî privirea, revoluționarul din tine va scăpa o înjurătură, dar oricum vei înghiți saliva cu gust de plăcintă cu varză-n două cu ceapă, mâncată la amiază. Supărarea desigur că nu va trece ușor, vei căuta pe cineva să te descarci, vei urca în următorul maxi-taxi arhiplin, mutra ta va împinge spatele unui călător la fel de necăjit ca tine, iar curul acoperit cu o pereche de blugi cumpărați la Mall de Black Friday va șterge ”tarpeda” pe care stă lipit mesajul ”NU TRÎNTIȚI UȘA”. Până la stația ta ai să te cerți de câteva ori cu nesimțiții care te calcă pe picior, iar într-un final vei îndeplini rolul de taxator, transmițând taxa putorilor care urcă în transport și nu-și pregătesc banii din timp ce fug să-și trântească kilogramele pe scaun ca nu cumva să ardă caloriile depuse de la pâinea cu unt sau ”sosisca v teste” de la Mămuca. Primul pas pe care-l vei face la coborârea din transport va fi drept într-o băltoacă cu glod dizolvat în apă, care a spălat gunoiștea amplasată în cartierul de alături. Atunci îți vei aduce aminte de toate neamurile care trăiesc mai bine decât tine, în gândurile tale vei căuta vinovați printre cei nevinovați. Următorul loc în care te vei mai putea descărca emoțional va fi market-ul de lângă casă, dar și acolo maxim ce vei face, vor fi câteva înjurături că e rând la casă sau că ai găsit un produs cu termenul expirat. În hrușciovka pentru care plătești lunar mai mult de jumătate de salariu, vei fi întâmpinat de mirosul specific îmbibat cu fum de la uleiul în care ai prăjit cartofi seara trecută și a ciorapilor pe care ți-a fost lene să-i speli. Te vei face binișor, comod în locușorul preferat din casă, vei porni câteva știri și te vei revolta că trăiești într-o țară de rahat. Între timp, prințul cu prințesa din Porche vor sorbi din paharul cu vin povestind entuziasmați despre cum au scuipat într-un nimic ca tine.

Și așa va continua ani de zile. La muncă peste hotare, nuntă, evro remont, copil, cumătrie, politică și dezbateri la bucătărie, alegeri, masturbări, iar la muncă peste hotare, alcoolism, depresie, înmormântarea părinților, nuntă la copii, evro remont, cumătrie, alegeri…

Viața moldoveanului supus este o rutină pe care o putem compara între generații. Cum au stat ai tăi cu măliga-n gură, același lucru îl faci tu și îi vei învăța și pe copiii tăi la fel. Pentru că probabil această patologie nu se tratează atât de ușor. Medici pentru asta nu există, deci nu ai pe cine da vina. Stai și înghite măliga dar. La Zatoka în tinerețe ai fost, copiii tăi vor merge la iazul de peste deal, dacă nu va fi privatizat.

Deci, continuă la fel.

Sursa foto: http://www.woolamaloo.org.uk/?tag=street-photography

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *