Sindicatul „antivaxer”, pardon, inutil și populist

Cu referire la vaccinarea pedagogilor, un subiect atât de mult discutat în ultima săptămână de vară. Nu m-am putut abține să nu comentez mesajul ipocrit venit din partea Federației Sindicale a Educației și Științei. O să mă opresc la lipsa de acțiuni concrete venite din partea sindicatelor cu privire la absența acestei entități din procesul de informare și încurajare a cadrelor didactice să se vaccineze contra COVID-19.

Despre această instituție inutilă am mai scris și vorbit în trecut. Acum câțiva ani protestam alături de pedagogi, ceream majorarea salariilor și chemam la respectarea acestei profesii extrem de importante pentru dezvoltarea viitoarei generații. Tot atunci pedagogii încercau să poarte un dialog cu sindicatele, o instituție care s-a dovedit a fi o gaură neagră în care se scurg banii pedagogilor, instituție care a luat apă în gură și în loc să apere dreptul profesorilor, ei încercau să limiteze dreptul la exprimare a Învățătorilor care încercau să fie mai vocali.

Acum, sindicatele au descoperit că există încălcarea drepturilor pedagogilor și contribuie la promovarea mesajelor de divizare a societății, mascându-se că-i apără, astfel descurajând vaccinarea. Cel puțin la nivel transmitere a mesajului, dumnealor au făcut mai mult populism decât vreun bine pentru cadrele didactice. Asta în detrimentul sănătății publice și luptei cu pandemia, care deja al doilea an ne omoară persoanele dragi și ne izolează.

Sindicat fără viziune, mesaje și campanii de informare

De la începutul etapei de vaccinare din Republica Moldova, Federația Sindicală a Educației și Științei nu a desfășurat nici o campanie de informare prin care să îndemne muncitorii din breasla de învățământ să se vaccineze. Pe pagina lor de facebook de exemplu poți să vezi felicitări cu sărbătorile de paște, necrologuri și alte chestii tehnice. Această lipsă de viziune și de acțiuni concrete spune despre indiferența cu care își tratează colegii din domeniul educației, a cărei drepturi ar fi trebuit să le apere.

Înainte de toate, Federația Sindicală a Educației și Științei ar fi trebuit să vină cu o serie de mesaje prin care să încurajeze cadrele didactice să se vaccineze. Să desfășoare campanii de informare atât prin intermediul canalelor online cât și offline. Să transmită managerilor școlilor, grădinițelor, colegiilor, liceelor mesaje de chemare la vaccinare a profesorilor, iar ei la rândul lor să cultive această responsabilitate în tânăra generație pe care o educă.

Un mesaj de la directorii de școli către colectivele pedagogice, apoi către părinți și copii ar fi crescut nivelul de încredere în vaccinul anti-covid. Pentru a transmite astfel de mesaje nu este nevoie de bani, ci doar de viziune și voință.

În contextul în care în Republica Moldova aproape 50% din cadrele didactice sunt la vârsta de pensionare, adică se află în zona de risc sporit în caz că se îmbolnăvesc de COVID-19. Federația Sindicală a Educației și Științei, în mod firesc trebuia să facă tot posibilul pentru a argumenta necesitatea vaccinării, prezentând informații și dovezi științifice, astfel încât să le răspundă pedagogilor la toate întrebările care au apărut în urma știrilor false din spațiul mediatic.

Pentru a face aceste lucruri, la fel nu era nevoie de bani, pentru că există instituții precum Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină, diferiți experți în domeniul medicinei și științei, persoane și instituții care ar fi putut veni în ajutor cu informații.

Fiecare îmbolnăvire nouă și deces va fi inclusiv din cauza iresponsabilității voastre

Federația Sindicală a Educației și Științei nu a întreprins acțiuni de prevenire a reacțiilor de rezistență împotriva vaccinării. Probabil s-o fi molipsit de indiferență de la fostul guvern Chicu. Lipsa de comunicare la timpul potrivit a contribuit la creșterea numărului de persoane care nu cred în eficiența vaccinului.

Acum suntem în prag de al 4-lea val de infecții, deja cu varianta DELTA, care afectează mai des persoanele tinere. De noile îmbolnăviri ale elevilor și profesorilor va fi responsabilă inclusiv și Federația Sindicală a Educației și Științei, care nu știu pe ce cheltuie banii adunați lunar din cotizațiile învățătorilor. Din câte se vede precis că nu în folosul pedagogilor, al copiilor sau în cel al societății.

În această perioadă dificilă, sindicatele, pe lângă interesele profesorilor pe care le promovează, este extrem de important să vină cu tot suportul în vederea sensibilizării opiniei publice cu privire la necesitatea vaccinării pentru sănătatea publică. De fiecare dată când un cetățean va fi intubat sau va muri din cauza COVID-19, să știți că la acea moarte ați contribuit și dumneavoastră prin lipsa de acțiuni.

 

Sursa foto: https://bit.ly/3BtIV7G

2 Responses

 1. GOLBAN spune:

  Se vede cu ochiul neînarmat că autorul urmăreşte un scop ascuns şi ”trudeşte” pentru a dezbina: ,,De noile îmbolnăviri ale elevilor şi profesorilor va fi responsabilă Federaţia Sindicală …” Chiar miroase a ”părere la comandă” .

  • SergiuBejenari spune:

   Acest articol, la fel ca și restul pe blog, este scris din propria mea inițiativă.
   Federația Sindicală nu a mișcat un deget pentru a contribui la campania de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la necesitatea vaccinării, iar acest lucru îl puteți verifica. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *