Fiecare cauză are dreptul la existență

În modesta mea experiența de activist civic și voluntar, timp dedicat (și îl dedic) pentru unele probleme de soluționarea cărora sunt interesat, am întâlnit deseori reproșuri și recomandări despre domeniile în care ar trebui și în care să nu mă implic.

Au fost situații când desfășuram campania Foc Marinat destinată colectării de fonduri pentru serviciile de îngrijiri paliative. Atunci unii mi-au scris personal și mi-au zis că mai bine aș ajuta copiii fără părinți decât să cheltui banii pentru persoanele care se află pe ultima sută de metri în viață. Alții mi-au zis că în loc de postatul găurilor de pe drumuri și a altor probleme urbane, mai bine ar trebui să acord o atenție mai importantă câinilor fără adăpost. Mai nou, cineva m-a acuzat de duble standarde pentru că încurajam adoptarea pisicilor, dar pe de altă parte accept că sunt mâncați porci, vaci, găini și alte vietăți.

De fiecare dată, persoanelor care-mi recomandau pentru ce tip de cauză să optez, le-am zis să se implice personal pentru acele cauze, dacă simt și cred că este important pentru ei/ele și cei din jur. E ok ca fiecare să se implice acolo unde dorește și se simte confortabil.

Scrierea acestui text a venit în urma unei discuții în care un cetățean a încercat să mă convingă că problema ambroziei este una ridicolă și că în Chișinău ar exista multe alte probleme mai importante. Pentru că nu merită efortul și banii publici pentru a lupta cu o problemă de la care suferă acolo un ~ 2% de oameni.

Ei ce să zic? Nu sunt eu de acord cu așa o logică. Pe unul îl interesează problema ambroziei, pe alta problemele urbane, altul e supărat de infrastructură, altul de problema animalelor fără adăpost și așa mai departe.

Societatea poate și trebuie să vorbească despre toate problemele pe care le întâmpină diverse comunități de cetățeni.

Societatea este construită din comunități, iar acestea, din oameni, cu aspirații, bucurii și probleme la nivel personal cât și de grup.

Să zicem că…

De exemplu există o comunitate formată din câteva mii de oameni. Să zicem vreo 100 de mii (ipotetic). Ei sunt preocupați de lipsa infrastructurii destinată persoanelor cu probleme locomotorii.

Acele persoane la fel ca mine și ca tine, muncesc sau au muncit o viață până au avut de suferit vreun accident sau din cauza altor probleme de sănătate, nu se mai pot deplasa prin oraș, pentru că autoritatea publică responsabilă de soluționarea problemei este incompetentă.

Conform tuturor normelor legale și a convențiilor acceptate la nivel mondial, statul ar trebui să satisfacă nevoile tuturor cetățenilor, inclusiv a persoanelor cu probleme locomotorii.

Ce se întâmplă într-un stat cu o democrație sănătoasă și autorități publice sănătoase?

Cetățenii se implică, participă la procesul decizional și monitorizează activitatea funcționarilor publici, aleși să lucreze pentru interesul public, adică în interesul nostru, al tuturor.

Pentru a face mai auzită vocea acelei comunități din 100 mii de persoane cu dificultăți locomotorii, ei se autoorganizează și creează un grup (sau mai multe) din oameni care doresc să-și direcționeze energia în comunicarea despre problema pe care o întâmpină comunitatea lor. Ei scriu petiții, sensibilizează opinia publică, responsabilizează autoritățile publice, încearcă să fie auziți, iar după o serie de acțiuni, o parte din nevoi ajung să fie satisfăcute. Și asta se datorează faptului că au vorbit mult despre problemă și au pus presiune pe instituțiile de stat responsabile, folosind căi și instrumente legale.

În urma acestui proces de comunicare și negociere dintre societate și autorități, de problemele soluționate beneficiază toți pietonii, pentru că infrastructura va fi adaptată pentru cetățenii de toate vârstele.

Ce vreau să întreb de fapt oamenii care încearcă să mă convingă să protestez pentru o cauză și să renunț domeniile de care sunt preocupat, pentru că ar fi ridicolă sau pentru că una ar fi mai importantă decât cealaltă?

Lipsa unei infrastructuri pietonale adaptate pentru toate categoriile de cetățeni. Asta o problemă ridicolă sau serioasă?

Probabil că voi știți mai bine răspunsul la această întrebare.

Lupta cu construcțiile ilegale este mai importantă sau mai puțin importantă decât problema infrastructurii pietonale neadaptate pentru toate categoriile de cetățeni, de diferite vârste și cu diverse probleme locomotorii?

Eu cred că ele ambele sunt importante. ~2% de cetățeni preocupați de o problemă, alții ~2% preocupați de alta și așa mai departe. Fiecare comunitate, grup și cetățean, depune efortul pentru soluționarea unei probleme, iar vor beneficia și cei neinteresați sau neimplicați.

De ce autoritățile trebuie să întreprindă măsuri de combatere a plantei AMBROZIA?

În cazul ambroziei, prezența unei concentrații mari de polen în aer, aduce suferință la mii de cetățeni. În Republica Moldova nu există un sistem medical adecvat care să trateze persoanele alergice. În câțiva ani oamenii sunt nevoiți să plece în țările vecine în căutarea de tratament eficient sau pentru a evita interacțiunea cu această plantă pe toată perioada ei de înflorire. Cunosc persoane care fac asta. Eu în această perioadă mă strădui să evit ieșirile afară, în casă stau cu geamurile închise, pentru că ustură ochii, nasul, tușesc uscat. Și la mine nu sunt simptome grave, așa cum au alții. Unii se sufocă, alții se umflă la față.

Din aceste motive, vorbesc despre problemă. Mai ales că nu sunt singurul om din Republica Moldova care se confruntă cu un disconfort de minimum 2 luni pe an.

Cum crezi, statul ar trebuie să întreprindă careva măsuri pentru a le crea condiții normale pentru cetățenii care au alergie la ambrozie?

Dar celor cu probleme locomotorii?

Ar trebui statul să cheltuie timp și bani pentru lupta cu construcțiile ilegale?

Dar cu corupția?

Bunicuțelor pensionare care le sunt compensate cheltuielile pentru medicamente, ar trebui de le permis să beneficieze de aceste reduceri din banii publici?

Dar celor cu diabet ar trebui să le fie oferită insulină?

Lista e lungă și probleme sunt multe, iar banii publici trebuie repartizați și utilizați în așa mod încât să fie satisfăcute nevoile tuturor. Despre toate aceste probleme trebuie de discutat și de le soluționat. Astfel se construiește o societate de oameni empatici, care se respectă și acceptă reciproc.

Nu știu cât de corect ar fi să zici unui om să nu fie preocupat de o problemă anume, că n-ar fi importantă. Pentru el contează, iar peste ceva timp ar putea să conteze și pentru tine. Participarea și implicarea cetățenilor în procesul decizional este foarte importantă în construcția unui stat democratic și incluziv. Așa că dragi prieteni, implicați-vă, promovați orice cauză vă este dragă. Schimbarea vine prin sensibilizare, educare, participare, iar aplicarea unor politici la nivel de stat poate fi făcută cu suportul majorității și a efortului nostru, al tuturor.

Sursa foto: https://etsy.me/2WoiUro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *