Meditații la 3 luni de comunicare politică

Când am pășit pe acest teren destul de diferit de mass-media, organizațiile societății civile sau de activismul civic, aveam multe semne de întrebare la care încă nu știam ce să-mi răspund.

Pe de o parte frica de excluziune din anumite cercuri de activitate oarecum profesionale, dar și riscul de marginalizare din cauza etichetelor ce țin de culoare politică. Mi-a trecut din primele zile și am înțeles că asta venea cumva din cauza că am stat prea mult în aceeași bulă.

Pe de altă parte mă frământau gândurile despre transmiterea mesajelor. Îmi făceam grijă că vor fi subiecte despre care voi avea o opinie personală diferită de cea a fracțiunii și că voi avea mustrări din cauza valorilor pe care le urmez în viață. Și aici mi-a trecut repede.

Spre norocul meu și al echipei, s-a dovedit că suntem pe aceeași undă. Ba mai mult, ambele părți sunt deschise spre modelare, învățare și adaptare, cu scopul de a deveni mai buni.

Diversitatea subiectelor despre care sunt transmise mesaje este destul de vastă, ceea ce presupune învățarea permanentă și traducerea termenilor tehnici în texte ușor de digerat. Această parte de fapt este una din cele mai plăcute, pentru că zilnic faci exerciții de cercetare și imediată aplicare a cunoștințelor, adunându-le într-un text.

În fine, să nu mă lungesc prea mult. M-am convins nu știu a câta oară în viață că trebuie să-ți asculți vocile interioare, să ieși un pic din bula de confort, să renunți la construcțiile anterioare, să încerci lucruri noi, să diversifici activitățile, să experimentezi, să îmbrățișezi oameni noi și să înveți din tot ce au mai bun.

Comunicarea politică este un proces continuu de convingere a cetățeanului că un actor sau o entitate politică are competențe potrivite pentru a produce schimbarea locală și/sau națională. La nivel individual și de grup sunt livrate argumente și dovezi că aceștia vor furniza servicii de o calitate mai bună decât concurenții.

Comunicatorii politici, mai ales în contextul autohton, ar trebui să-și asume responsabilitatea de a promova și filtra mesajele în așa fel încât să fie foarte atenți la limbajul utilizat de partidele și actorii politici cu care lucrează. În comunicarea politică nu este loc pentru discursuri de discriminare și instigare la ură. Pentru un viitor mai bun, noi trebuie să învățăm să comunicăm mai bine.

Eu nu prea obișnuiesc să umplu feedul cu postări despre jobul pe care-l fac, deși am multe motive să o fac, așa că mă voi folosi de ocazie și voi spune pe scurt că sunt bucuros să fac comunicare pentru Partidul Acțiune și Solidaritate.

La finele celui de-al treilea deceniu de independență a Republicii Moldova pornim vremurile bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *