Despre relațiile libere și redefinirea căsătoriei [Partea I]

Pictură de Catalin Gellen, sursa: http://www.picamemag.com/catalin-gellen/

Pictură de Catalin Gellen, sursa: http://www.picamemag.com/catalin-gellen/

… aici partea a doua

Căsătoria se schimbă pentru că și pretențiile noastre de la ea se schimbă masiv. Se schimbă pentru că înainte divorțam ca să nu mai fim nefericiți, iar astăzi divorțăm pentru că putem fi mai fericiți.”, spunea psihoterapeuta belgiană, Esther Perel, într-un interviu despre relațiile de cuplu, monogamie și poligamie.

Urmează un șir de viziuni despre libertatea în relație din perspectiva personală. Nu este un manifest, îndemn sau o rețetă. Nu se recomandă persoanelor sensibile la cuvântul sex și infidelitate. 

În ultimii vreo 4-5 ani, discuțiile despre relațiile de cuplu în mod obișnuit duc spre exemplul personal, și anume acela de a oferi libertate partenerului/partenerei. Evident că într-o societate în care normele sociale despre felul în care trebuie să fie un cuplu, apriori implică pachetul de valori și reguli precum fidelitatea și monogamia, iar astfel de exemplu este privit cu suspiciuni și o oarecare doză de rezervă. Linia roșie devine mai pronunțată odată cu ieșirea din limitele normalului acceptat de către majoritate și felul în care am fost educați de aceasta. 

Persoanele din cuplurile tradiționale dintre o femeie și un bărbat, care respectă și urmează normele sociale general acceptate, nu neapărat trăiesc o viață fericită. Principiul suprem, ”fidelitatea”, fiind o sursă de discuții infinite pline de justificări, urmărirea exagerată a fiecărui pas și privire a partenerului/ei, care în unele cazuri ajunge la cele mai scârboase hotare ale geloziei. În spatele conceptului de ”dragoste cotidiană” nu este deloc totul atât de roz precum în povești. Gelozia și posesivitatea fiind generatoare de respingere, infidelitate și ură, iar singurele motive din care relațiile multor cupluri continuă să mai existe formal, sunt copiii, deprinderea, frica și altele. 

Fiecare persoană vrea să și-o tragă cu cineva diferit, însă limitele și valorile sociale în care a fost educat îl/o oprește să facă acest pas, iar dacă se decide să facă sex cu o altă persoană decât cea cu care este în relație sau cuplu, aceștia sunt urmăriți de sentimentul de vină. Totul depinde de felul în care percepem și interpretăm felul în care trebuie să existe o relație de cuplu. Până la urmă fiecare din noi, înainte de căsătorie a fost poligam. 

Monogamia presupune identificarea și căsătoria cu un partener pentru relații sexuale (și deja crearea familiei tradiționale, nașterea copiilor etc). Din discuțiile cu prieteni bărbați despre libertatea în relație, aceștia teoretic își doresc să aibă o viață sexuală liberă și și-ar dori o astfel de relație, însă nu acceptă gândul că partenerele lor să facă sex cu alți bărbați decât cu ei (soții). Această gândire stereotipică vine din educația și valorile sociale în care trăiește, iar ele nu sunt altceva decât niște atitudini patriarhale egoiste care conturează gradul de posesivitate ”femeia este a bărbatului”.

Comportamentul posesiv desigur că există la ambele sexe. ”Al meu, a mea…” asemeni copiilor care își țin strâns jucăriile, e propietatea lor și nimeni altcineva nu poate să se atingă de ”bunul” său. Pentru dărâmarea acestui romantism și pseudo-dragoste, nu este nevoie de multe lucruri, e suficient să apară un simplu adevăr și toată atracția se tranformă automat într-o respingere și dușmănie. Atunci când o relație se ține pe baza fidelității, aceasta se poate ușor clătina când unul din parteneri va mușca din ”mărul plăcerii”. 

Desigur că fiecare alege cum să-și trăiască viața de cuplu. 

Acest text, vine să arunce câteva întrebări deschise și să lase loc de interpretare despre poligamie și monogamie, libertate, încredere, fidelitate și plăcere. 

Coming out: Dragostea și întreținerea unui act sexual, sunt două lucruri diferite, în unele momente acestea se intersectează, în altele rămân separate. La vârsta când noi, fiziologic putem trăi experiențe diferite, nu avem decât să o facem fără remușcări, și să permitem același lucru partenerului. Pentru că nimeni nimănui nu-i aparține, iar dacă într-adevăr iubești persoana de alături, atunci dăruiește-i libertate. 

… urmează continuare.

 

——————————————–

Pictură de Catalin Gellen, sursa: http://www.picamemag.com/catalin-gellen/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *