”Diversitatea” opiniilor și ”libertatea” de exprimare în SoCietate

Sursa: https://tinybuddha.com/blog/when-people-judge-why-its-not-really-about-you/

Despre libertatea de exprimare se vorbește foarte mult în spațiul media și social media, însă aceste discuții în mare parte rămân a fi doar teoretice, de multe ori picând testul practic. Libertatea de exprimare, există fix până în momentul în care apar opiniile vis a vis de anumite subiecte, dar diferite de cele ale unor apărători ai acestui drept iluzoriu.

De ce iluzie?

Îți interzice cineva să-ți exprimi liber gândurile?

Nu neapărat și nu în mod direct. Dar dacă să vin cu o părere subiectivă despre diversitatea opiniilor și libertatea de exprimare  în comunitățile formale și informale care promovează aceste drepturi și egalități, observ abuz de atitudine radicală și dogmatică, pe alocuri dusă la extreme și similară cu unele secte religioase. De fapt ”nimeni” nu-ți limitează acest drept la opinie, însă pluralismul este taxat prin ”metode” mai puțin tehnice și vizibile. Atât timp cât comunici în limita unui set de cuvinte și valori, ești bine mersi, dar nu și după ce ești dârz și încerci să vorbești despre aceeași problemă din altă perspectivă, nu ești de acord cu unele principii ideologice sau găsești mai mult loc pentru interpretare. Dacă faci acest lucru odată, este acceptabil, dacă faci asta mai des, ai ”prieteni de veghe” care-ți contabilizează numărul de comentarii și like-uri la subiecte de interes diferit decât cel al organizației, găștii sau a grupului cu care te identifici. Pare oleacă a patologie? Da, pare, însă ăsta e un fel de rezultat al lumii corecte a etichetărilor ideologice care neapărat trebuie mereu supusă testelor interne de ”integritate”.

Încetul cu încetul acest model de atitudine se transformă într-un fel de congregație de tip dogmatic, în care frații și surorile observă că una din surori ”deviază” de la principiile comunității și se cam rătăcește, adresează prea multe întrebări sau comunică prea des cu membrii altor confesiuni. Soarta surorii sau fratelui rătăcit este în mâinile membrilor congregației, care o perioadă de timp se vor discuta pe la colțuri, apoi vor încerca să-l convingă despre cum este ”corect”, iar dacă succesele nu vor fi văzute, va urma excluderea din comunitate. Excluderea poate fi de 2 feluri, oficială (când fratele Gavroșa este chemat la covor, îi sunt spuse încălcările valorilor grupului și i se spune la revedere) sau prin presiuni și taxări (bârfe, intimidări, tratare inechitabilă etc).

Modelul de libertate al unor congregații religioase (așa cum este descris mai sus) este pe alocuri similar cu cel al unor grupuri și cetățeni care promovează respectarea drepturilor și libertăților omului în mediul online. În cazul de față, este vorba de FaceBook, spațiu public și totodată personal, platformă pe care noi ne exprimăm părerile cu privire la probleme de interes public și totodată putem publica cum am lipit câteva turte de colțunași cu prietenii. Aceste două laturi permit crearea unei impresii din mai multe perspective despre atitudinea și felul nostru de a fi. Aici e și de bine, dar și de rău, pentru că frații și surorile ”congregațiilor” cu care unii din noi într-un fel ne asociem, au acces liber mai mult ca niciodată la practic tot setul personal al caracterului nostru.

Deci, asta permite să fie continuu verificată apartenența reală sau fictivă la grup și la setul de valori, iar de veghe de obicei vor sta tot ”frații și surorile”. Această verificare a ”integrității” devine uneori la fel de ridicolă cum sunt discuțiile între unioniștii care se acuză reciproc că unul e mai puțin unionist decât celălalt pentru că nu scrie cuvintele cu ”î” din ”i” sau invers.

Libertățile de exprimare în contextul apartenenței la un grup, congregație, mișcare sau ideologie, poate exista doar atunci când pluralismul de opinie este acceptat și nu perceput drept ofensă sau atac la persoană. O dezbatere nu poate avea loc fără libertatea de exprimare, iar diversitatea opiniilor este mai mult decât necesară.

Mai este loc de discuții la acest subiect.

Sper să fie cu cine.

 

Sursa imaginii simbol: https://tinybuddha.com/blog/when-people-judge-why-its-not-really-about-you/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *